Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δε θεωρούνται πλέον κάτι νέο. Η Mintel, εταιρεία ερευνών, πραγματοποίησε μια μελέτη για την ευημερία και το περιβάλλον, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτά είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν τις κυριότερες ανησυχίες για τους καταναλωτές παγκοσμίως μέχρι το 2030. Η τράπεζα Oney πραγματοποίησε μια μελέτη σχετικά με την συνειδητή κατανάλωση των ανθρώπων το 2020-2021, στην οποία το 90% των Ευρωπαίων πελατών της που συμμετείχαν ανέφεραν συγκεκριμένα ότι η συγκεκριμένη κίνηση οφείλεται στη δέσμευσή τους για  πιο συνειδητή κατανάλωση.

Η Bonduelle επιδιώκει πολλές νέες πρωτοβουλίες και οραματίζεται νέες πηγές εφοδιασμού για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, έτσι ώστε η παραγωγή της να ανταποκριθεί σε αυτές τις νέες προσδοκίες των καταναλωτών και να ενισχύσει τη συγκεκριμένη προσέγγιση. Μεταξύ των ανεπτυγμένων λύσεων, δόθηκε προτεραιότητα στην ενεργειακή διαχείριση σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διατήρηση της τοπικής απασχόλησης και τη διαχείριση της ενεργειακής μετάβασης των εργοστασίων. Αυτή η προσέγγιση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θέτει φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους τους οποίους η Bonduelle υλοποιεί με την υποστήριξη και τη συμβουλή πολλών τοπικών παραγόντων.

Προς ένα ηθικό μοντέλο ενέργειας

Μέχρι το 2025, η Bonduelle στοχεύει να έχει ένα ενεργειακό μείγμα με 20% ανανεώσιμη ενέργεια (σήμερα στο 9,7%)! Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δε σταματά ποτέ να  διερευνά εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως το βιοαέριο, τη βιομάζα και τα καυσαέρια που δημιουργούνται από τη βιομάζα.

Σε τοπικό επίπεδο, τα εργοστάσια της Bonduelle εργάζονται ήδη προκειμένου να υλοποιήσουν αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα, η Békéscsaba, η Nagykőrös και η Nyiregyhaza στην Ουγγαρία χρησιμοποιούν το 88% του βιοαερίου από εσωτερικά απόβλητα εγκαταστάσεων βιοαερίου, επαναφέροντας έτσι το μεθάνιο από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των εργοστασίων προκειμένου να δημιουργήσουν  έναν ενάρετο κύκλο. Η στόχευση σε καινοτόμες τεχνολογίες θεωρείται ένας τρόπος να ελέγχουμε τις περιβαλλοντικές  επιπτώσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, στη Γαλλία , η Bonduelle αναπτύσσει έργα με τοπικούς συνεργάτες σχετικά με το θέμα των εναλλακτικών ενεργειών για τη διεύρυνση του ενάρετου κύκλου, όπως στο Estrées-Mons, όπου το 79% των αναγκών που σχετίζονται με καυσαέρια, καλύπτεται, χάρη στο εργοστάσιο καπνού βιομάζας. Στην πραγματικότητα, τα εργοστάσια καπνού χρησιμοποιούν επίσης απόβλητα από την υλοτομία. Ως εκ τούτου, η εταιρεία εξοικονομεί πάνω από 18.000 τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως, καθώς ανακτά το 21% των εναποθέσεων των φυτών βιομεθανίου για την παραγωγή κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων λαχανικών. Επίσης, στα εργοστάσια Renescure και Labenne χρησιμοποιούνται κι άλλες διαδικασίες οι οποίες ανακτούν το 97% και το 77% των εναποθέσεων των φυτών βιομεθανίου αντίστοιχα.

Ενέργειες για ένα βιώσιμο πλανήτη

Τον Ιούνιο του 2015 εγκαινιάστηκε η μονάδα μεθανίου Renescure’s, η οποία ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία δύο γεωργών που ήταν και οι δύο αποφασισμένοι να εξελίξουν την κατάσταση στην περιοχή, με την υποστήριξη του τοπικού Γεωργικού Επιμελητηρίου. Η μονάδα παράγει ανανεώσιμη ενέργεια χάρη στα απόβλητα που παράγουν οι δύο συνεργαζόμενοι γεωργοί, δηλαδή τα πράσινα απόβλητα των τοπικών αρχών, καθώς και τα φυτικά απόβλητα από το εργοστάσιο της Bonduelle. Τα πράσινα απόβλητα (αποφλοίωση λαχανικών) στη συνέχεια γίνονται βιοαέριο!

Έτσι, κάθε χρόνο, 10.000 τόνοι κοπριάς, πράσινων αποβλήτων και φυτρωμένων φλοιών από τους σπόρους επανεξετάζονται. Η ζύμωση παράγει βιοαέριο που τροφοδοτεί μια μονάδα συμπαραγωγής, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα που χρησιμοποιούνται από το εργοστάσιο, ενώ αυτά που περισσεύουν διατίθενται προς πώληση.

Το αποτέλεσμα είναι μια μετάβαση προς έναν καθαρότερο και πιο βιώσιμο πλανήτη, χάρη σε ένα κύκλωμα παραγωγής και εταιρείες που λαμβάνουν υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Χάρη στις δράσεις όλων των εργοστασίων της Bonduelle, το 100% των πράσινων αποβλήτων μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σήμερα και το 73% των βασικών βιομηχανικών αποβλήτων ανακυκλώνονται ή μετατρέπονται σε ενέργεια.