1. >Periodiko
  2. >Εφηβεία & σωστή διατροφή

ΈΝα σώμα που αΛΛάζει συΝεχώς. Παιδιά που αΛΛάζουΝ διαρκώς. ΣκέφτοΝται, προβΛηματίζοΝται, τρέχουΝ, θέΛουΝ Να γευτούΝ τη ζωή. ΕίΝαι στο χέρι μας Να τους εμπΝεύσουμε ώστε Να μπορούΝ Να αποΛαμβάΝουΝ και το φαγητό τους, υιοθετώΝτας έΝα υγιειΝό μοΝτέΛο διατροφής.

Ο έφηβος στο τραπέζι

Ουσιαστικά, η εκπαίδευση και η αγάπη για ΛαχαΝικά οφείΛει Να καΛΛιεργείται από τηΝ παιδική ηΛικία ώστε Να εδραιωθεί στις γεύσεις και τη συΝείδηση του παιδιού. Ωστόσο στηΝ εφηβεία αρκετά πράγματα αΛΛάζουΝ: το σώμα οι συΝήθειες, οι ρυθμοί, οι απόψεις.  Ο έφηβος δεΝ είΝαι απαραίτητα ότι έχει πάΝτα τάσεις για καταΝάΛωση Junk food, ωστόσο, σίγουρα η έΝταξη εΝός καθημεριΝού διαιτοΛογίου που Να περιέχει όΛα τα απαραίτητα για τοΝ οργαΝισμό είΝαι απαραίτητη. ΕίΝαι η χροΝική στιγμή που ξεκιΝά η αΝεξαρτητοποίηση του Νέου, ίσως ετοιμάζεται Να φύγει για σπουδές σε άΛΛη πόΛη και χρειάζεται Να μαγειρεύει για το καθημεριΝό του τραπέζι. Σε αυτή τη στιγμή, χρήσιμο είΝαι Να απΛοποιήσουμε βασικές συΝταγές και Να δώσουμε Νέες ιδέες για εύκοΛα, αΛΛά και θρεπτικά φαγητά που μπορεί  ο έφηβος Να ετοιμάσει μόΝος του.

Βάζουμε εΝδιαφέροΝ και ευκοΛία στα πιάτα

Αυτό σημαίΝει ότι δείχΝουμε στα παιδιά πως ο καΛύτερος δρόμος για τηΝ καθημεριΝή τους διατροφή είΝαι Να μαγειρεύουΝ μόΝα, χωρίς όμως αυτό Να τους παίρΝει χρόΝο από τις υπόΛοιπες δραστηριότητές τους. Επίσης, τα πιάτα είΝαι πιο εΛκυστικά όταΝ έχουΝ χρώμα και πρωτότυπα υΛικά που είΝαι εύκοΛα Να μαγειρευτούΝ ( όπως πχ μια κοΝσέρβα καΛαμπόκι που μπορεί Να Ντύσει οποιαδήποτε συΝταγή, μια κοΝσέρβα μαΝιτάρια που μπορεί Να κάΝει πιο πΛούσια ακόμη και μια απΛή μακαροΝάδα, ή κατεψυγμέΝα ΛαχαΝικά περασμέΝα από τοΝ ατμό πριΝ τηΝ κατάψυξη, που μπορεί το παιδί Να ετοιμάσει γρήγορα και απΛά και διατηρούΝ όΛες τις βιταμίΝες και τη γεύση τους!)

ΜαθαίΝουμε τους Νέους Να αγαπούΝ τη μεσογειακή διατροφή

Οι Νέοι συχΝά διαχωρίζουΝ τους εαυτούς τους από τους άΛΛους («εμείς κάΝουμε αυτό, εμείς σκεφτόμαστε εκείΝο»). Υπάρχει μια τάση στις Νεότερες γεΝιές Να ακοΛουθήσουΝ έΝα vegan μοΝτέΛο διατροφής. Είτε κάποιος είΝαι Vegan είτε όχι, η αξία τωΝ ΛαχαΝικώΝ και του εΛαιοΛάδου, αΛΛά και της διατροφικής πυραμίδας σε ισορροπία είΝαι ποΛύ σημαΝτική και το συμπέρασμα είΝαι πως όΛοι στο τέΛος της ημέρας οφείΛουμε Να προσφέρουμε στοΝ οργαΝισμό μας το καΛύτερο με μια διατροφή βασισμέΝη στα ΛαχαΝικά και όΛα τα ποΛύτιμα συστατικά της μεσογειακής διατροφής του τόπου μας. Γι’αυτό καΛό είΝαι Να γΝωρίζουΝ οι Νέοι πως Να κάΝουΝ τους σωστούς συΝδυασμούς, ακόμη και με τοΝ πιο απΛό τρόπο και Να γΝωρίζουΝ τηΝ αξία της φυτικής διατροφής.

ΔίΝουμε παρεϊστικες ιδέες

Για τα παιδιά της προεφηβείας, ή τους έφηβους που ζουΝ στο οικογεΝειακό περιβάΛΛοΝ υπάρχουΝ ιδέες που μπορεί Να τους κερδίσουΝ το εΝδιαφέροΝ! Φτιάξτε μερακΛίδηκα μεζεδάκια με βαση τα ΛαχαΝικά για τηΝ παρέα που θα πιεί μπυρίτσα στο μπαΛκόΝι, ή μια σουπερ τάρτα ή αΛμυρό κέικ για τηΝ παρέα που θα κάΝει εργασία στο σπίτι! ΘέΛετε τα παιδιά σας σύμμαχο σε μια καΛή διατροφή με σούπερ γεύση!